Patty tortája Judith R.Hendricks: Francia kenyér c. regényéből
Hozzávalók: 8 kocka keserűcsoki, 3/4 bögre vaj, 1 bögre erős kávé, 1/4 bögre whisky, 2 tojás, vaníliás cukor, 2 bögre rétesliszt, 1 1/2 bögre cukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1/4 kávéskanál só
Egy lábasban a csokoládét, a kávét és a vajat felolvasztjuk, kézi habverővel jól kikeverjük, kicsit hülni hagyjuk. Hozzáadjuk a tojásokat a whiskyt és a vaníliát, majd a cukrot, sót és a szódabikarbónával összekevert lisztet. Kikeverjük, kivajazott, lisztezett tepsiben sütjük kb. 150 fokon. Lapos, tömör süti lesz, ne piskótára számítsatok, de nagyon finom!
----------
Mézes puszedli
Hozzávalók: 12 dkg puha vaj, 20 dkg méz, 1 tojás, 40 dkg liszt, 1 teáskanál szódabikarbona, 1 teáskanál gyömbér, 1/2 teáskanál szegfűszeg, 1/4 teáskanál chilipor, só.
A vajat és a mézet világosra kikeverjük. Beleütjük a tojást, beleszitáljuk a szódabikarbonás lisztet, a fűszereket, csipet sót. Összegyúrjuk, min. 30 percig pihentetjük.
----------------
Tojáslikőrös kuglóf
Hozzávalók: 5 tojás, 250 g porcukor, 2 zacskó van.cuk., 250 ml étolaj, 250 ml tojáslikőr, 125 g liszt, 125 g étkezési keményítő, 1 zacskó sütőpor.
A tojást, cukrot, van.cukrot habosra keverjük. Belekeverjük az olajat és a tojáslikőrt, majd a sütőporral elkevert lisztet és keményítőt beleszitáljuk, folyamatosan keverjük. Kikent, kilisztezett kuglóf formába öntjük és 150 fokon, szép lassan megsütjük.
----------- |